Open menu
Werken Bij DSG logo

20 jaar bouwreizen

In 2001 is DSG begonnen met het organiseren van bouwreizen in samenwerking met Habitat for Humanity. Letterlijk de handen uit de mouwen steken om in één week tijd, met medewerkers, klanten en leveranciers, huizen te bouwen. Sindsdien is er een intensieve samenwerking met Habitat for Humanity en worden er jaarlijks in kleinere teams bouwreizen georganiseerd.

Wat hebben we tot nu toe bereikt?

  • In de afgelopen 20 jaar is DSG actief geweest in 12 landen.
  • In de afgelopen 20 jaar waren er 1366 deelnemers.
  • In totaal is er €1.977.916 opgehaald.

Inmiddels zijn we o.a. actief geweest in Guatemala, Malawi, Lesotho, Cambodja, Filippijnen, Indonesië, India, Sri Lanka, Zambia en Nepal.

Eerste bouwreis

Dat was rond het vijfenzeventig-jarig jubileum. In 2001 gingen er 300 medewerkers, klanten en leveranciers in teams naar de Filippijnen en samen bouwden zij daar wel 75 huizen!

Pieter Pelt vertelt:

Terugdenkend aan die bouwreis borrelt er weer veel op. De voorbereiding bijvoorbeeld: het enorme enthousiasme van iedere deelnemer, maar ook van de collega’s die niet meegaan en van familie en vrienden. Dan de vraag: hoe kán je je eigenlijk voorbereiden: niet fysiek, maar wel door je in te leven in het land, het volk en de cultuur. En wat neem je mee: gereedschap, een cadeautje, een foto van je gezin, maar ook een liederenbundel, klompen en een boerenzakdoek. Zo kan je echt contact maken met het gezin waar je voor bouwt.

En dan de reis zelf. Wat een avontuur, wat een verschil met een vakantie! Al je zintuigen worden volop aangesproken (behalve dan diegenen die een koffer vol Sultana mee had, voor de zekerheid..), maar ook je hart en ziel komen aan de beurt als nooit tevoren. Prachtig was de eerste lach van de toekomstige bewoner waarmee je zij aan zij staat te metselen, een balletje trappen met de kinderen en later schalden de liederen luidkeels door het dorp. Onze liederen en ook de hunne. De culturele avond bracht lokale tradities en saamhorigheid. Een nieuwe gemeenschap en nieuwe vriendschappen werden spelenderwijs gesmeed. En het thuisfront leefde volop mee en was vooral trots.

Terug in Nederland komt na de euforie de bezinning. Wat brengt het op langere termijn? Pas dan realiseer je je wat je daar hebt gebracht. Voor het eerst een echte duurzame toekomst voor een gezin. Simpele zaken maken een wereld van verschil. Want een solide dak boven het hoofd betekent zoveel meer. Stromend water, dus niet urenlang water halen. Hygiëne, dus een enorme afname van de kindersterfte. Elektrisch licht, dus de mogelijkheid om ‘s avonds huiswerk te maken. Een huis en een school in een regelmatig leven zijn de beste ingrediënten voor een toekomst uit de armoedespiraal. Ja, achteraf realiseer je je pas hoe ongelofelijk waardevol je bijdrage was. Dan pas weet je dat iedereen zijn steentje bij kan dragen en dat jouw steentje echt een groot verschil heeft gemaakt.

Werken Bij DSG logo

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe vacatures en ander nieuws

VacaturesExpertisesStages & Traineeship
© 2022 DSG. Alle rechten voorbehouden.
Privacy BeleidDisclaimer