Open menu
Werken Bij DSG logo

Duurzaam bouwen?! Met Mark Bos

“Ik denk dan aan twee zaken. Ten eerste: gebruik maken van de middelen die er zijn op de aarde. Ten tweede: het stoppen van verspilling. Al sinds ik vier jaar geleden bij Stiho begon als transportmanager, probeer ik aan die doelen te werken. Ik ben gestart door te onderzoeken welke modaliteiten we kunnen inzetten om onze bouwmaterialen van A naar B te brengen. We hebben bijvoorbeeld achter ons pand een terminal voor vervoer over water. Ook hebben we draairails voor vervoer over spoor. Met vervoer over water hebben we een begin gemaakt. En nu ook met elektrisch transport! Op 6 september hebben we onze eerste elektrische vrachtwagen onthuld. Het is wel pionieren, want elektrisch vervoer kent nog wat beperkingen.”

Wat is de belangrijkste uitdaging bij elektrisch vervoer van goederen?

“Op dit moment is dat de actieradius. De elektrische vrachtwagen die is aangeschaft door een van onze zes vaste vervoerders heeft een actieradius van 190 km. Dat is niet heel veel. Onze eerste ambitie is daarom om elektrisch vervoer naar klanten toe te organiseren in de vier grote steden: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. We beginnen met Amsterdam. Onze vervoerder daar heeft Haarlem als standplaats, dus dat is wat afstand betreft prima te combineren.”

En wat nog meer?

Onze vervoerder van Santen heeft inmiddels op de locatie Haarlem een snellaadpaal staan. Maar aanvraag bij onze andere vervoerders levert in zijn algemeenheid nog wat uitdagingen op. Ook de laadcapaciteit is een probleem. Een landelijke uitbreiding van laadcapaciteit is ook moeizaam, omdat het landelijke energienet niet overal toereikend is. Dat beperkt de afstand die per dag afgelegd kan worden.

Bovendien is het accupakket heel zwaar, waardoor er minder meegenomen kan worden. Vijftien ton is gebruikelijk voor een vracht, maar onze elektrische auto laden we met maximaal negen ton. Er passen daardoor minder klanten in een levering, hierdoor zullen wij vaker moeten rijden. Wellicht gaan we werken met hubs en wisseltrailers, om ons vervoer over de laatste kilometer zo duurzaam mogelijk te organiseren.”

Wat zijn de volgende stappen naar volledig elektrisch?

“De ontwikkelingen gaan snel. De vrachtwagens die voor volgend jaar besteld zijn, hebben al een actieradius van 400 km, daar kunnen we prima mee uit de voeten. Dat komt goed uit, want we hebben stevige ambities op het vergroenen van ons transport. De totale uitstoot die hierbij komt kijken moet in 2025 al met 33% gedaald zijn t.o.v. onze nulmeting uit 2020. Daarna stoppen we natuurlijk niet. Zo dragen we een steentje bij aan een beter milieu, zodat we de wereld goed achterlaten voor de generaties na ons.  In april tekenden we al een intentieovereenkomst voor duurzaam goederenvervoer over het water in Utrecht. We grijpen de kans om de bouw te verduurzamen met beide handen aan.”

Mark Bos, Manager Transport Stiho

DSG inspireert in digitaal en duurzaam ondernemen. Samen met collega’s, klanten, leveranciers en partners willen wij de transitie naar een duurzame en circulaire economie versnellen. Dat is samen bouwen aan beter! En daar kunnen we jouw hulp goed bij gebruiken.

Werken Bij DSG logo

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe vacatures en ander nieuws

VacaturesExpertisesStages & Traineeship
© 2022 DSG. Alle rechten voorbehouden.
Privacy BeleidDisclaimer